AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, December 22, 2013

Бърза Коледна баклава / Christmas Baklava



Днес предложението ми за бърза коледна баклава гостува като рецепта на деня в Гответе с мен - благодаря на Юлия за сърдечната покана!!!

Заповядайте да готвим заедно и да се заредим с неподправено коледно настроение :)

Необходими продукти:

За баклавата
2 листа бутер тесто 24х20 см
30 г масло, разтопено
120 г обелен шамфъстък, ситно смлян
Настърганата кора от 1 лимон
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. канела

За сиропа:
400 мл вода
400 г захар
Пръчка канела, малка
2-3 шайби лимон
1 с.л. чистекстракт от ванилия (или 2-3 прахчета)

За шоколадовата заливка:
30 г масло
50 мл течна сметана

За декориране (по избор):


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 220С или 200С с вентилатор.
Покриваме дъното на тава 24х20 см с хартия за печене.
В подходящ съд кипваме водата, захарта, пръчката канела и шайбите лимон и оставяме сиропа да къкри на тих огън около 10 минути.
Прибавяме ванилията, разбъркваме и оставяме настрани да изстине, без да покриваме съда.
В купа смесваме ситно смления шамфъстък, настърганата кора от лимон, кафявата захар и канелата и разбъркваме, докато се смесят.
На дъното на покритата с хартия за печене тава застиламе първия лист бутер тесто и намазваме леко с масло.
Поръсваме равномерно със смления шамфъстък и подправките и покриваме с втория лист бутер тесто.
С остър нож нарязваме баклавата на квадрати и намазваме с останалото разтопено масло.
Печем в предварително загрята на на 220С или 200С с вентилатор фурна около 15 минути, или до златисто.
Заливаме баклавата още топла с охладения сироп и оставяме да престои 4-8 часа (най добре за през нощта).
Подреждаме напоените парчета баклава върху решетка и оставяме да се пооттече сиропа.
Междувременно разтопяваме на водна баня шоколада, маслото и сметаната, като разбъркваме.
Оставяме шоколадовия ганаш леко да се поохлади и поливаме всяко от парчетата баклава (около 1 с.л. шоколад на парче).
Прехвърляме в подходящ поднос и оставяме за 20-ина минути в хладилника да стегне ганашът.

Преди да сервираме, декорираме с изрязани от фондан и/или марципан снежинки и бодливи зеленики с плодчета - за допълнително коледно настроение :)




15 comments:

  1. Мина, прекрасна баклава! Справила си се повече от отлично, какво повече да ти кажа... Освен да ти прошепна, че си отмъквам парченце, за да си подсладя още повече деня. :)
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  2. Вълшебни малки бижута, Мина -
    изглеждат неустоимо нежни, фини и ароматни. Чудесно гостуване!
    Поздравления, здраве и много любов,
    вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!

    ReplyDelete
  3. Мина,голяма красота си сътворила и толкова вкусни,малки хапки-баклавички!
    Предложението ти е великолепно,особено като трябва да се приготвят много неща за празниците и бързите рецепти са толкова от помощ!Много нежна,тематична декорация!А снимките са фантазия,греят!
    Сърдечна прегръдка за цялото семейство и се надявам да посрещнете празника в уют,с настроение и пълен релакс!

    ReplyDelete
  4. Съвършенство... приказни баклавички,Мина!
    За вкусът няма да говоря той е ясен..поздравления!
    Весели празници!

    ReplyDelete
  5. Хапки - вълшебство! Нежно украсени и неустоимо вкусни! Поздрави и весела Коледа!

    ReplyDelete

  6. И на невероятната Мина, с тези невероятни баклавички, пожелавам Весели празници!!
    Много здраве и сбъднати мечти!

    ReplyDelete
  7. Честита Коледа,Мина!
    Здраве,любов и късмет за теб и семейството ти!

    ReplyDelete
  8. Вълшебна Коледа Мина,
    Бъдете много здрави и щастливи!
    Прегръдки и ... да получите много подаръци под елхата :)

    ReplyDelete
  9. Весела Коледа, Мина! Мирни, щастливи и благодатни да са дните, пълни с любов и топлина душите!

    ReplyDelete
  10. Разкошна и бърза наистина:)Весела и щастлива Коледа!

    ReplyDelete
  11. Мина, Честита Коледа!
    Баклавичките са невероятни! Поради здравословни причини избягвам да коментирам но тук не можах да устоя!
    Прегръдки!

    ReplyDelete
  12. Честита Коледа, Мина! Пожелавам ти много здраве и късмет за теб и близките ти!

    ReplyDelete
  13. Честита Коледа, Мина! Желая здраве, благоденствие, мир и светлина на цялото ти семейство. А на теб вдъхновение, което да не те напуска през цялата година. Весели празници! :)

    ReplyDelete
  14. Честито Рождество, Мина! Желая здраве и късмет на цялото семейство!

    ReplyDelete
  15. Весела Коледа Мина, бъдете здрави и честити.Баклавата е страхотна, обожавам с шамфъстък.Прегръдки

    ReplyDelete

Blogging tips