AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, March 12, 2013

Козуначени кифлички със заквасена сметана / Easter Bread Rolls with Sour Cream



Открихме сезона на козунаците... Съвсем тривиално - с отчетената като най-сполучлива рецепта от миналата година :) Козунак със заквасена сметана (ох, наистина е божествен!), вдъхновен от козунака-шедьовър със заквасена сметана на Ева @ Food Styling & Photography и неговата реплика козунак със сметана на Роси @ Кулинарен Еликсир

Не счетох необходимо да променям нито съставките, нито начина на замесване в машината за хляб, затова почти дословно преписвам (за удобство не евентуално заинтригуваните) от миналогодишният си пост... Само наместо цял козунак пробвах няколко варианта на заформяне на кифлички - като по-индивидуален подход при поднасяне на козунака, а и за да пробвам кой тип плетеница или усукване дава най-добра реколта "конци" :)

Необходими продукти:

За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити
150 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая)
200 г заквасена сметана
60 г масло, разтопено
40 мл олио
щипка сол
1/2 с.л. сок от лимон
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
1/2  ч.л. емулсия ром (или аромат по избор)
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
предпочитана мазнина за доомесване и оформяне

За плънката:
100 г едро нарязани орехи (или ядки по избор)
100 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)
50-60 гр разтопено масло

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
3-4 с.л. кафява захар


Ingredients:

For the dough:
3 eggs + 1 egg yolk, lightly beaten
150 g sugar
30 g fresh yeast (or 10 g instant yeast)
200 g sour cream
60 g butter, melted
40 ml sunflower oil
pinch of salt
1/2 tsp lemon juice
1 tsp pure vanilla extract
1/2 tsp Emulsion rum (or preferred flavor)
650 g sifted flour, plus extra if needed
extra oil, for kneading and shaping

For the filling:
100g coarsely chopped walnuts (or preferred nuts)
100 g raisins (or preferred dried fruit)
50-60 g melted butter

For the glaze:
1 egg white, beaten 
3-4 tablespoons brown sugar


Начин на приготвяне:

В контейнера на хлебопекарната, на отворен капак и програма "Тесто" :) добавяме един след друг продуктите, след като вече сме активирали програмата - леко разбитите яйца, надробената свежа мая, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, щипката сол, лимоновия сок, ванилията и емулсията ром и оставяме за около 5 минути - да се смесят добре - или докато маята се разтвори напълно.
Започваме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. Може да е необходимо и малко повече или малко по-малко от посоченото количество брашно - в зависимост от влажността на климата, големината на яйцата или гъстотата на сметаната...
След като вече имаме меко и еластично тесто :) изключваме хлебопекарната и стартираме програмата "Тесто" отново - вече при затворен капак. Моята мисля продължава 90 минути.

*** Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо е поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с чиста памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50 С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна. Или оставяме в хлебопекарната, при затворен капак, докато втаса достатъчно.

***Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голям, 2 нормални, или 3 по-малки козунака, но този път, както вече споменах, решихме да експериментираме с кифлички...

Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот (аз използвах олио за намасляване), размесваме за минута-две, за да му "изкараме въздуха", и разделяме на 24 равни топчета. Покриваме топчетата с памучна кърпа или свежо фолио и започваме да ги обработваме едно по едно.

*** За оформяне на кифличките пробвах няколко варианта: розичкивъзелчета и цветчета. Единствената разлика по отношение на видео материалите, която си позволих при оформянето на всеки вид кифлички, бе първо да разточа тестото, да намажа с разтопено масло и да поръся с орехи и стафиди - след което съответно да нарежа за цветята, да навия и разрежа за розите и да оформя на "фитил" и да завия за възелчетата...

Поставяме сплетените по един или друг начин козуначени кифлички в капсули за мъфини, подреждаме в тава за печене, покриваме с памучна кърпа и пъхаме за 15-ина минути в в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или оставяме на стайна температура - докато удвоят обема си.

Намазваме втасалите вече козуначета с разбития на сняг белтък и поръсваме с кафява захар. Връщаме обратно във фурната, включваме на 180С или 160С с вентилатор и печем 20-25 минути, или до златисто кафяво.
Изваждаме и оставяме за няколко минути върху решетка да се охладят.

И според крайното класиране :)) като най-бухнали (но леко позапечени и неоцелели до фото сесия) бяха отчетени цветчетата, най-фотогенични - розичките, но безспорен фаворит по отношение на конците се оказаха възелчетата!!!

Вижте сами :)



34 comments:

  1. Мина, стана ми още по- пролетно е Великденско след твоето предложение! Изглеждат превъзходно! Тази година обезателно ще направя и от тези със заквасената сметана, за да опитам вкуса. Благодаря ти за хубавото настроени което донесе с този козуначен пост!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бубе, горещо препоръчвам рецептите със заквасена сметана - работи безотказно :)

      Delete
  2. Мина, изглеждат толкова красиви тези вкусни розички. С удоволствие бих си взела едничка и в нейната компания да прекарам един слънчев следобед на някоя зелена поляна.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, радвам се, че ти харесват :)и звучи вероятно нескромно, но ;) са адски вкусни...

      Delete
  3. И аз много харесвам козунак със сметана, затова съм на мнение, че тези кифлички са неустоими! :) Освен това са и толкова красиви, Мина, като цветенца! Поздрави с пожелания за прекрасен ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Кате!!! Нежни се получиха розичките :) но възелчетата дадоха най-добри "конци" а знаеш как "конциманията" обхваща всички по Великден :))

      Delete
  4. Този козунак и аз съм го набелязала още от миналата година! Много ми харесват малките козуначета :) По-бързо стават и сигурно много бързо изчезват! :) И хартиените формички са много хубави!
    ПОздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Зори, пробвай го :)няма да съжаляваш - божествен е!!!
      За скоростта на изчезване няма да споменавам, че синът ми, както мрънкосваше, че ще ни втръсне от козунаци до Великден, така и унищожи 2-3 кифлички ;) преди "да ги е опитал официално"...
      А с формичките е адски удобно, плюс че помагат на козуначетата да набухват в правилната посока

      Delete
  5. Изглеждат невероятно,а без съмнение са и много вкусни!
    Поздрави с пожелания за прекрасен ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря :) наистина бяха вкусни!!
      Поздрави

      Delete
  6. Три пъти ура за прекрасните ти розички,Мина!Блазе ти,отпочна сезона на козунаците!Прелестни конци и толкова красиво оформени са!
    Аз още се ослушвам,защото започна ли да не вземе да стане като миналогодишната ми лавина от козунаци.
    Сметановият е моят фаворит,тази година ще присъства задължително.
    Прегръдка и хубав вторник,слънце!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, очакваме всички у нас с огромно нетърпение тазгодишната ти козуначена серия, защото знаем, че ще изобилства от изкушения подстрекаващи към повтарящи се прегрешения :))
      И у нас сметановият е абсолютен фаворит до сега и непременно ще присъства на Великденската ни трапеза!!
      Прегръдки и от мен, мила и прекрасна вечер ти желая :)

      Delete
  7. Мина, наистина е страхотно вкусно! Миналата година изпробвах рецептата за козунак със сметана и веднага реших, че така ще се прави вече! Сега ще последвам и примера ти за козуначени розички. Вече усещам аромата! Вкусен ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Албена, щом си пробвала със сметана :) знаеш, че се получава супер, а оформянето на кифлички само отлагат с няколко минути излапването на иначе целия козунак...

      Delete
  8. Чудесни козуначени розички, Мина!
    Непременно ще пробвам със сметана тази година.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пробвай :) и съм убедена, че ще се хареса!! Винаги ще съм признателна на Ева, че сподели с нас тази идея за заквасената сметана!

      Delete
  9. Съвършени са, Мина! тестото е невероятно! Прегръдки! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Вдъхновител и първоизточник на тази страхотна рецепта със заквасена сметана, както знаеш :), си ти Ева, затова още веднъж сърдечно благодаря, че си така мила и щедра да споделяш кулинарните си шедьоври с нас!!!

      Прегръдки и от мен :)

      П.П. Всъщност като се замисля, редно е и в настоящия си пост, освен в предишния, на който се позовавам, да споделя кои са вдъхновителките :)), затова тичам да се коригирам!!

      Delete
  10. Мина, обичам тесто със заквасена сметана :)
    Оформянето е прекрасно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дани :) и ние го обичаме...

      Delete
  11. Мина, прекрасни са!
    А тестото наистина е страхотно!

    ReplyDelete
  12. Приличат ми на прекрасни пролетни цветчета!
    Пробвала съм предложения на Ева със сметана и са много сполучливи, така че не се съмняват и тестото за козунакът да е такова!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Тили :)
      Предложенията на Ева никога не са ме подвеждали!

      Delete
  13. Супер класация си спретнала! Веднага ми се прииска Великден да дойде час по скоро и да нападна козуначета :) Браво за хубавите рецепти на Роси и Ева!

    ReplyDelete
    Replies
    1. И ние нямаме търпение са дойде, затова вкъщи се майтапим, че ще го празнуваме и по юлианския, и по григорианския календар ;) поне в кулинарен аспект...

      Delete
  14. Мина, откриваш сезона на козунаците.:)
    Пробвах миналата година това тесто покрай подстрекаващите публикации на Роси.:)
    Много е сполучливо!Твоите малки козуначета са чудесни!
    Слънчев ден ти желая!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Наистина е страхотно тестото :) подстрекателка по душа си е нашата Роси :) и мен тя ме запали...

      Хубава вечер ти желая :)

      Delete
  15. Малеее…толкова малки а какви конци си им направила:)
    Прекрасни малки розички Мина:)

    ReplyDelete
  16. Малеее…толкова малки а какви конци си им направила:)
    Прекрасни малки розички Мина:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти!! Действително изобилстваха конците :)

      Delete
  17. Magnificent items from you, man. I have bear in mind your stuff prior to and you are simply too magnificent.

    I actually like what you've obtained here, really like what you are stating and the best way by which you say it. You are making it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can't wait
    to read far more from you. That is really a tremendous web site.


    my web page: scrabble cheat
    Also see my page - scrabble solver

    ReplyDelete
  18. О, тези красоти ги видях на едно друго местенце.
    Прекрасни са, Мина! Просто прекрасни!

    ReplyDelete

Blogging tips