AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, March 31, 2012

Козуначени кифлички "Пеперуди" - Easter Bread Butterfly Buns




Ето и втората козуначена репетиция за тази година :) Козуначени кифлички "Пеперуди"


Необходими продукти:

1/2 чаша топла вода
2/3 кубче (30 г) свежа мая, или 10 г суха
2 с.л. захар
1 ч.ч топло прясно мляко
1/3 чаша студено пресован зехтин
1 чаша захар
2 яйца + 1 жълтък
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
6 чаши брашно + допълнително за доомесване
100 г тъмен шоколад

За намазаване и поръсване:


30-40 г масло, разтопено
1/3 чаша кафява захар
1 белтък, разбит на сняг
2-3 s.l. едра кристална захар, за поръсване - най-добре цветна, за по-впечатляващ ефект
1/4 чаша филирани бадеми (или ядки по избор)


Начин на приготвяне:

Рецептата и последователността при приготвянето е почти като при Козуначените рулца - само с някои леки заменки...

В малка купа разтваряме в топлата вода маята, добавяме  2 с.л. захар, 3-4 с.л. от брашното, разбърква ме и оставяме настрани да втасва.
В голяма купа или купата на стенд миксер смесваме топлото мляко, зехтина, захарта, яйцата, ванилията и разбъркваме с миксер на средна скорост, докато се смесят.
Добавяме втасалата смес с маята и разбъркваме с миксера на средна скорост.
Смесваме солата с брашното и добавяме постепенно, докато се получи меко тесто.
Размесваме с миксера и приставките за тесто около 7-8 минути,  до гладко тестото.
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме настрани да се охлади.

Отделяме малко повече от 1/2 от тестото.
Доомесваме до получаване на податливо на обработка тесто.


Прехвърляме в голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и овалваме в зехтина, докато се покрие с тънък филм от всички страни.




Добавяме разтопения на водна баня и охладен, но още течен, шоколад към останалата част от тестото - при непрекъснато разбъркване - и размесваме с миксер на средна скорост около 3-4 минути.
Ако тестото стане прекалено меко - добавяме 2-3 с.л. брашно.


Отново доомесваме до получаване на податливо на обработка тесто.




И пак прехвърляме в друга голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и овалваме в зехтина, докато се покрие с тънък филм от всички страни.




Покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втаса на топло, докато удвои обема си (аз му прилагам номера с предварително затоплената до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за около 15-20 минути).






Покриваме и купата с шоколадовото тесто с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втаса на топло, докато удвои обема си (или в предварително затоплената до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за около 15-20 минути).





Изсипваме втасалото бяло тесто върху леко набрашнена работна повърхност и размесваме около 2-3 минути.
Разточваме тестото с точилка на кора с размери около 60 на 40 см. и дебелина около 0.5 см.
Намазваме с разтопено масло и поръсваме с кафява захар.





Повтаряме процедурата с разточването и с шоколадовото тесто, като оставяме кората с 1-2 см по-къса от бялата.
Налагаме разточената шоколадова кора върху намаслената и поръсена със захар бяла кора.



Намасляваме и поръсваме с кафява захар отново.




Навиваме на стегнато руло, като оставяме края леко незавит.







Намазваме навитото руло (без основата му) с разбит белтък и поръсваме с останалата кафява захар, цветна кристална захар и филираните бадеми.


Нарязваме с остър нож рулото на четен брой филийки, с дебелина около 1 сантиметър и подреждаме върху пекарска хартия срещуположно 2 по 2, като оставяме наподвитите краища на тестото леко да стърчат.


С намаслените дръжки на 2 дървени лъжици "прищипваме" рулцата в долния им (заоблен) край, за да оформим крилцата на пеперудите.


И подреждаме оформените вече кифлички в покрита с хартия за печена тава, на разстояние една от друга.


Покриваме с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втасат на топло, докато почти удвоят обема си (или в предварително затоплена до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за около 15-20 минути).



Превключваме фурната на 100С или 80С с вентилатор.
И печем козуначените кифлички около 10 минути, след което - без да отваряме фурната - превключваме на 185С или 165С с вентилатор - и печем още 15-20 минути.
Последните 10 минути покриваме козунаците с пекарска хартия или алуминиево фолио - да не прегарят (аз моите ги изпуснах и загубих готиния контраст между шоколадовото и бялото тесто.



Изваждаме и охлаждаме върху решетка.

Поднасяме за закуска или с кафе или предпочитана гореща напитка :)


Получиха се много симпатични, макар и малко:) въз едрички, но пък много вкусни!!


А следващия път задължително ще поръся разни нарязани ядки между корите и ще намажа (или настържа) шоколада между корите, вместо да го слагам в тестото, че да видим, дали контрастът и вкусът ще са различни ;)



4 comments:

  1. Много са хубави тези кифлички - пеперуди! Влюбих се веднага, като ги видях, харесвах и начинът за приготвене на тях! Няма грешка! Бижу! Задължително ще ги направя някой ден през тази седмица, обещавам. Ако не сте против? Според мен, не е лошо да направя промяна-вместо шоколад ще сложа три супени лъжици какао на прах. Или в края на сметка някаква ярка хранителна боя, да кажем, червена. Пожелайте ми късмет...

    ReplyDelete
  2. :) радвам се, че Ви харесват и много ще се радвам да споделите как са се получили при Вас!!! Успех!!!

    ReplyDelete
  3. Angellove, здравейте!
    Имам намерение да Ви, покажа какви кифлички аз направих през миналата неделя.
    Снощи сложих снимките тука:

    http://depositfeelings-axioma.blogspot.com

    Според мен излезе не топкова лошо, нали?..
    Трябва да Ви черпя, поне с една ракия!Да живее България и всичките българи!
    Хайде, на здраве!

    ReplyDelete
  4. Angellove, здравейте!Пак аз сым...
    И какво правят тези кифлички пеперуди с моите хора - само за едно денонощие повече от 1220 посешения!
    Ела да видиш тука:

    http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=99999999&topic=192428.msg900379#msg900379

    Благодаря за рецептата, желая хубава неделя!

    ReplyDelete

Blogging tips