AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, November 8, 2010

Пияни круши със синьо сирене, червени боровинки и орехи / Drunken Roasted Pears with Blue Cheese, Cranberries and Honey

Пияните круши със синьо сирене, червени боровинки и орехи са по идея на Ina Garten - достойно предизвикателство за почитателите на кулинарни експерименти и  вкусови комбинации. 


Необходими продукти за 6 порции:

3 зрели, но твърди круши
6 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л. масло
100 гр. едро натрошено синьо сирене
¼ ч.ч. сушени червени боровинки
¼ ч.ч. едро счукани орехи
½ ч.ч. бяло вино
3 с.л. мед
3 с.л. ром

По желание:

200 гр. рукола (айсберг или зелена салата)
50 гр. карамелизирани орехи
1 с.л. зехтин
1 с.л. сок от лимон
Сол на вкус 


Начин на приготвяне:

Разрязваме на половина крушите, почистваме ги с остър нож от семето и с лъжица за издълбаване оформяме кладенче за пълнежа. 


Изрязваме малко парченце откъм закръглената страна на всяка половинка, за да стоят крушите устойчиево в съда за печене.
Поръсваме всяка от половинките с 1 с.л. лимонов сок, за да не потъмняват. 



Подреждаме в съд за печене с издълбаната страна нагоре и поставяме по парченце масло във всяка круша.

 
Смесваме внимателно в купа натрошеното синьо сирене, сушените червени боровинки и орехите. Разпределяме поравно сместа между крушите, като сипваме внимателно в издълбаните кладенчета.

 

В същата купа смесваме бялото виното, рома и меда и разбъркваме докато медът се разтвори (може  леко да загреем на водна баня или в микровълнова фурна, като внимаваме да не заври). Поливаме с със така получения сос всяка от крушите и около тях.

 
Печем в предварително загрята  до 180 градуса C фурна (150 C на вентилатор) 25-30 минути или докато крушите омекнат, като от време на време поливаме със соса. 

Поднасяме топли. 
  
Можем да аранжираме всяка от половинките върху салата от рукола, айсберг или зелена салата, овкусена с дресинг от останалия при печенето сос, зехтин, лимонов сок и сол на вкус.









Така приготвени, крушите със синьо сирене са закачлива и нестандартна комбинация - специална изненада за специален повод. Истинско кулинарно изживяване!!
 
А това пък е втората ми любима рецепта, отличена с месечна награда от екипа на списание BBC GoodFood България :)

Drunken Roasted Pears With Blue Cheese, Cranberries And Honey on FoodistaDrunken Roasted Pears With Blue Cheese, Cranberries And Honey

No comments:

Post a Comment

Blogging tips