AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, November 2, 2010

Пиле с ньоки и ароматен доматен сос



Реших да приготвя нещо нетипично за трапезата ни и ньоките като добавка към пиле с доматен сос ми се сториха интригуващ вариант.




Приготвянето на самите ньоки си изисква доста свободно време, с каквото аз напоследък за съжаление почти не разполагам, затова се спрях на мързеливия вариант :( ньоки от магазина, които само трябва да сваря. 


Необходими продукти:


4 пилешки бутчета (500-600 г)
500 г настъргани или консервирани домати
500 г ньоки
100 г пушено или топено сирене
1 ½-2 ч.ч. вода
3-4 с.л. зехтин
1 с.л. масло
1-2 с.л. прясно мляко (или готварска сметана)
1 средно голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ½ с.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. майорана
1 ч.л. босилек
1 ч.л. мащерка
¼ ч.л. черен пипер


Начин на приготвяне:



Мариноваме пилешките бутчета с  1-2 с.л. зехтин и по ¼ ч.л майорана, босилек и мащерка и оставяме да поемат ароматите.












В 2-3 литра подсолена вряща вода добавяме поетапно ньоките и варим в продължение на 2-3 минути (или докато изплуват сами  на повърхността). Вадим готовите ньоки внимателно с решетъчна лъжица и оставяме в гевгир да се отцедят добре от водата.





Печем в предварително  загрята до 200 градуса C фурна маринованите и осолени бутчета, към които прибавяме  около 1 ч.ч. вода, за около 35-40 минути или до готовност.

Задушаваме в 2 с.л зехтин нарязания лук и пресования чесън, добавяме постепенно доматите и около ½ ч.ч. вода и оставяме да ври на тих огън за около 20-25 минути, като разбъркваме от време на време. След като доматения сос се е сгъстил, добавяме 1 ч.л. захар, която убива киселия вкус на доматите, а и придава на соса приятния вкус на горещо лято и сладко зрели домати, и прибавяме по ½ с.л. от  майораната, босилека и мащерката. Оставяме да покъкри още 4-5 минути, поръсваме с черен пипер и отстраняваме от огъня.

Разтапяме на водна баня или на слаб огън, като внимаваме да не загори, маслото, пушеното сирене и млякото (сметаната), докато сиренето се разтопи напълно и добавяме по щипка от майораната, босилека и мащерката.

Гарнираме изпечените пилешки бутчета с отцедените ньоки, напръскваме ньоките с разтопеното сирене и поливаме всичко с ароматния доматен сос.


Комбинацията е невероятна...

No comments:

Post a Comment

Blogging tips